Monday, February 20, 2017

BRUNEI 2017 - DEPARTURE & ARRIVAL - EMPIRE HOTEL & COUNTRY CLUB

Dulu kami ke Brunei pada 2007. 10 years later ke sana lagi kerana isteri nak bawa keluarga dan sedara mara bercuti ke sana. Saya tumpang ikut le.. hehe. 

Kami ke office Royal Brunei and went for their Discovery Brunei package. Senang ambik pakej sebab semua dah diuruskan, especially since there were 14 of us dengan age range dari 60 ke belasan tahun. Bundle kan je semua.. hehehe. Memang la mahal kalau nak ke Brunei ni (BND1=RM3) tapi lepas bincang dan ubah sikit program pakej tu, dapat la harga mampu. Alhamdulillah. 

Senang berurusan dengan Royal Brunei. Mereka professional dan cepat balas emails. Confirmations pun dapat dengan cepat. Dengar cerita kerajaan Brunei sekarang nak majukan sektor pelancongan mereka. Bagus la, cuma diharapkan dapat la come up with pakej harga mampu especially bila dalam program jalan-jalan ke tempat-tempat luar Bandar Seri Begawan.

Alhamdulillah, cuaca baik masa kami berlepas. Pergi masa cuti CNY. Flight Royal Brunei BI 872 was delayed sejam. 

Penuh flight ni. Bacaan doa adalah panjang dan lengkap. Bagus betul! Syukur Alhamdulillah. 

Ni bukti bukannya tak boleh nak jadi pramugari dan tutup aurat elok-elok. 

Must fill up immigration card.

Kami perasan yang adik di sebelah kami ni sedang membaca Al Quran dan menghafal Surah yang dibaca. Dari bacaan doa perjalanan yang lengkap, pramugari elok menutup aurat dan adik ni yang sedang menghafal Al Quran, kami terasa percutian kami kali ini begitu banyak sekali keindahannya dari Allah swt. Alhamdulillah.

In-flight magazine Royal Brunei.



Lunch! 😊

Haa.. nampak pun satu pelantar minyak. 

Lepas 2 jam, kami pun tiba ke Brunei.


Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei.


Wakil dari Royal Brunei Holidays, Iwan. He'll be taking us to our hotel.

Bertolak ke hotel.

Laaa... dah sampai dah. 10 minit je. Dekat sungguh Times Hotel ni dengan airport.. hehehe. Tapi betul la, kami pilih hotel ni sebab ia dekat dengan airport, also sebab letaknya atas shopping mall Times Square. Juga sebab ia antara hotel yang boleh triple sharing. Ada hotel yang tak boleh. 

Haaa.... kalau di Brunei, jangan nak merokok pulak di tempat awam. BND 300 dendanya. Nak dekat RM 1 ribu tu! If fail to pay, penjara 3 minggu. Satu Brunei tak de jual rokok. Ni sejak 2013. Kata Iwan, di Brunei ni kebanyakkan perokok adalah yang generasi tua yang dah bertahun-tahun merokok. Jadi habit ni susah mereka nak stop. Mereka buat rokok sendiri dan hisap sorok-sorok le dalam rumah. Arak juga tak dijual di Brunei. 

Antara info kami dapat:
- Brunei is breaking away from Petroleum towards Tourism.
- Hari Jumaat dari pukul 12 pm to 2 pm, all closed.
- Bangunan-bangunan di Brunei cannot be higher than the mosque's minarets. Kalau nak bina jugak, di top floor mesti dijadikan surau.
- Non muslims tak boleh makan in public during fasting hours in Ramadhan month. So kena tapau makan kat rumah.
- Orang Sabah dan Sarawak kalau drive masuk Brunei tak boleh beli minyak di Brunei sebab di Brunei minyak is subsidized, Diesel at BND 0.31 dan petrol BND 0.53. So orang Sabah/Sarawak kena bawak minyak sendiri.  
- Harga air lagi mahal dari harga minyak. Air 1 liter = BND 1. Minyak = BND 0.50 seliter.
- Penduduk ada lebih kurang 400k, kereta ada 1.2 million. Minyak murah.
- Untuk rawatan di hospital, cuma bayar BND 1 je. Kalau di Brunei tak boleh dirawat dan kena ke oversea, semua kos akan ditanggung oleh kerajaan. 
- Kalau nak jadi orang Brunei, satu cara ialah kawin dengan orang Brunei. Contoh: kalau wanita Malaysia kawin dengan lelaki Brunei, dalam 2 tahun dan boleh dapat citizenship. If lelaki Malaysia kawin wanita Brunei, kena tunggu 20 tahun. 
- Jumaat dan Ahad are off days. Sabtu hari kerja.
- They have car free days on Sundays. From 6 am to 10 am kereta tak boleh masuk Bandar Seri Begawan.

Malam tu kami makan di mall Times Square which is just below the hotel on level ground dan tingkat 1. Hotel di tingkat 2 dan 3.

My wife had kebab.

I had beef noodles. Sedap jugak rasanya.  



Gini la rupa dalam mall Times Square ni. Top left photo di bawah ni, nama kedainya ialah 'Syarikat Wanita Besar' which is a direct translation from 'BigGirls Company'.. hehe. 

Singgah bakery kejap, kot lapar malam karang.. hehe.

Strictly no smoking in the hotel. 

Esoknya kami bangun awal for breakfast to start touring. Actually touring pagi ni kalau ikut pakej start pukul 9 pagi. Tapi dah kena tunda ke pukul 12 tengahari sebab pagi tu car free hours from 6 to 10 am di Bandar Seri Begawan, so cannot go to town. So isteri dan saya buat alternative tour go round outside town starting pukul 9 pagi. Selesai dengan lawatan tambahan ni, then baru start the packaged tour pukul 12 nanti.

Gini le sarapan di hotel ni. Ada nasi lemak dan meehoon actually.

Newspaper sana.

Driver yang akan bawak kami for the lawatan tambahan, Rashid nama dia. Dari India, seorang Muslim. Dah 10 tahun di Brunei dan dah fasih cakap melayu. Gaji bagus kerja di Brunei ni kata dia, thus dia boleh balik India jumpa keluarga once every year. 

Ada papan tanda zikir.

We were told di Brunei ni tak ada traffic jam. 

Ni DST Group Building, juga dikenali sebagai DST Tower, telah dibina pada tahun 1994. Ia merupakan bangunan kedua tertinggi di Brunei selepas Kompleks Kementerian Kewangan Brunei. Penyewa tunggal di bangunan ini adalah DataStream Technology Group, penyedia telekomunikasi utama di negara ini.

Ok, tempat lawatan pertama kami ialah Empire Hotel and Country Club. Masa 2007 dulu, saya dan isteri ada menginap di hotel ni. Yang paling kami ingat ialah di bilik, macam-macam bersalut emas, sampai ke kepala paip di toilet pun. 

Antara lain hotel ni once was istana Prince Jefri, brother of Sultan Hassanal Bolkiah. Hotel ini ada 360 bilik, 47 suite dan 16 vila. Dan ada 12 kategori bilik. Agaknya bilik yang kami menginap masa 2007 di hotel ni dulu adalah kategori yang paling murah.. hehe. 

Jom masuk. Yep, hotel ni boleh tourists lawat dan walk around dan ambik gambar. Of course tak boleh la masuk ke kawasan bilik/suite/villas. 

Ok lah, saya share foto-foto yang sempat saya ambik using compact camera Canon dan handphone Samsung. 





Saya terfascinated sangat dengan lukisan besar ni!

Portret Sultan dan Sultanah Brunei.

Reception area.








Turun ke bawah untuk ke kawasan kolam renang dan tepi pantai.


Terfascinated lagi saya, kali ni dengan lantai marble ni!









Kolam renangnya ada beberapa dan besar betul. Kalau tak silap air salah satu kolamnya adalah air laut. 



Nyaman berangin masa tu.








Bersambung....
No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

2 comments:

  1. ramainya rombonga cik kiah !! ketua rombingan tak pening eh!!? hehhee

    apa??!! sema bersalut emas di bekas istana tu!!
    depa ni dah terlebih kaya kan..?? besar sungguh hotel/bekas istana tu!!

    you managed to capture the details of the mosaic marble decoration ! cantik kan!!?? ada banyak animals! so intricate .

    saya tak suka togeh. eh.. tetiba..
    hahahaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'aa.. rombongan gitu doc :). My wife ketua rombongan, ok je dia sebab ni trip gi dgn family and relatives, so kalau ada issues senang bawak berbincang. Yg problem kecik2 tu biasa la, Alhamdulillah dpt diselesaikan.

      Yes, salut emas sana sini. Mmg rasa teruja tapi bila fikir balik it is not Islamic kan bermewah gitu. So mungkin sebab tu dijadikan je hotel. Mmg besar. Rasanya yg kami explore tu baru dalam 50% je.

      Thanks! Mmg la marvelous sgt mosaic tu! You know me la doc, benda2 seni macam tu mmg saya suka sgt. Fascinating sgt pada saya. Tak peduli dah saya masa tu kalau ada orang fikir apa la lantai pun saya nak ambik gambar... hehehe.

      Hehehe... doc tu sayur apa la suka kan... ehh... tapi masa di Sumbar doc byk makan sayur kan... hehehe. Me taugeh ok, tapi mesti yg fresh dan crunchy, baru sedap! :).

      Delete