Wednesday, July 26, 2017

LIGHTNING

Ketika hujan di tengahari. 








No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

Saturday, July 22, 2017

BUKU TAHUNAN SEKOLAH 1965

Hari tu balik kampung terjumpa buku sekolah tahuan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Iskandar Shah (Inggeris) Parit, Perak tahun 1965. Selak-selak dan baca sikit and found it quite interesting pulak. Macam it gave me a glimpse of the alam persekolahan luar bandar di tahun 60an. So saya ingat nak share di sini a few insights and humorous snippets 😊.

Yearbook Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Iskandar Shah (Inggeris) Parit, Perak 1965.

Terus ada iklan ni. Ni mesti company sponsor terbesar buku tahunan ni.


The Board Governors. The Chairman was Dato Mohamed Ramly.

Dairi sekolah. Seronok baca.. hehe.

'Terminal Exams'... apeni? Also Cambridge Oral Exam tu macam mana? Like, 'speaking test' ke? 

Tahun tu sekolah ni dilawat oleh Menteri Pelajaran masa tu iaitu Tuan Haji Md. Khir b. Johari. Indeed, the late Tan Sri Mohamed Khir Johari. Merasmikan bangunan extension baru. He's the one in white shoes dalam foto-foto bawah ni.

Siap ada Miss Malaysia Beauty Contest lagi, versi sekolah ni la tapi... hehe. 

Amazing paintings!

Dan part yang saya paling suka dalam buku tahunan sekolah ni ialah ucapan dari Menteri Pelajaran. Panjang ucapannya, so I selected the best parts lah 😊.

Baik punya opening 😊👍. Siap nak suruh ibubapa dari bandar ambik kursus dari orang Parit lagi... hehe.

Ingatkan apa la 'Ithnain' tu.. hehehe..

Kesian Pak Menteri teringin tapi tak diajak makan.. hehehe. 

Hahahahaha... sah-sah peminat durian ni! 😆. Siap nasihat student lelaki jangan makan durian banyak sangat kalau nak memang games.. hehehe... 

'Lembek'.. hehehehe..

Datang rasmi masa musim durian.. hahahaha. 

Dulu-dulu ada macam tu rupanya. Ada lagu 'Negaraku' sebelum tayangan filem. Sekarang ada ke? Rasanya recently ada pernah dibuat, for a few days, sempena Hari Merdeka yang ke berapa saya tak ingat dah. 

Sedih agaknya cikgu-cikgu dengar... 

Di penutup ucapan pun sebut lagi durian.. hehehe. 

Keputusan pencapaian pelajar-pelajar. 

Dan tentunya ada foto-foto students 😊.

The hair! The pose! The glasses! Love it! 😄

Dalan buku tahunan ni juga dimuatkan hasil karangan pelajar dalam bahasa Inggeris dan bahasa Malaysia.

Sebuah cerita ngeri!

Also got jokes, jokes dulu-dulu, some of them saya tak faham.. hahaha...


Juga ada sebuah karangan yang sedih ceritanya.


Sebuah lagi kisah sedih. Luahan hati si penulis. Kesian... 


Para pengawas.

Setiap persatuan juga ada buat laporan tahunan dalam yearbook ni. Ini dari Persatuan Agama Islam. Seriously ada students murtad? 

Sekolah ni juga ada Kinema Club. Like cinema club kot. Cabaran mereka ialah untuk dapatkan filem dan memilih filem yang sesuai untuk tontonan especially sebab lokasi luar bandar mereka. So I think macam tak boleh la filem yang ganas dan seksi.

Tahun tu mereka dah tayang below films. Nampak macam ganas dan seksi je.. hehe.


- 'Stop screaming!'. Huh? Agaknya yang menonton kugiran tu jerit-jerit excited macam fans The Beatles kot. Amboi!! 
- 'Don't stare too hard'.... sebab penyanyi tu lawa kot... hehehehe.
- 'Not too close lah'... kena la tertib sebab dalam audience ada Pak Menteri.. hehe. 
Hmm... 'lah' usage even back in the 60s 😊.

The sports section.




And the sponsors 😊.


Lulus dari maktab solekan rambut di-Negeri Jepun, ok. 

Kedai dobi masa tu also menyewakan pakaian pengantin perempuan. Brilliant! 😄
Mesin jahit ke 'Sawing' machine.. hehe. 
'Baisical'.. hehe. 

3 digit je nombor telefonnya.. hehe. 

Haa.. yang ni lagi hebat... German trained, ok. 

Saya tau cara eja dulu-dulu lain dari yang kita pakai sekarang. Tapi 'Talivishen'? Hehehehe... 
Tak pernah saya dengar brand 'Erres' dan 'Fides' tu. 

'Baju Hawaii' tu macam mana ek? Yang prints bunga-bunga tu ya?

Ok, tu je la nak cerita. Terima kasih sudi singgah dan baca 😊.