Friday, June 2, 2017

UMRAH 2017 - DAY 12 - GOING HOME

Hari ke 12 adalah hari kami akan pulang ke Malaysia. Perasaan ini bercampur aduk gembira dan sedih. Gembira dan rasa sangat bersyukur kerana kami telah diberi rezeki sekali lagi oleh Allah SWT untuk melakukan Umrah. Sedih kerana hari ini hari terakhir kami di tanah suci buat kali ini. Maka kami iringi dengan rasa kesyukuran dan doa semoga kami panjang umur dan dimurahkan rezeki untuk ke sini lagi.

Bersolat Subuh di Masjid Nabawi. Terharu sungguh rasanya masa tu.

Sarapan pagi nasi lemak. Alhamdulillah selama kami di tanah suci ini, makanan yang disajikan oleh pihak Mursyid Alharamain Travel & Tours Sdn Bhd adalah sedap. 

Waktu tengahari.

Lunch.

Dan beg-beg oren kami siap diatur di depan lift tingkat 5.

Sebelum bertolak, took last few shots.

Sebenarnya kami semua dah naik bas dan beg semua dah load at 4:30 pm as instructed. Tapi kena tunggu till 5:30 pm sebab ada airport rule mengatakan tak boleh sampai airport lebih awal dari 4 jam sebelum time of departure kami iaitu pukul 11:30 pm. Nak kawal kesesakan agaknya.

Apa lagi nak buat, ambik gambar le.


Ramai yang bershopping.

Ramai juga jemaah yang berkerusi roda yang saya nampak.

5:30 kami pun bertolak.

Masuk habuk mata saya masa tu. 

Gunung Uhud.

Perkuburan Baqi'.

Menuju ke airport.


Dah nampak kapalterbang. Macam ada ribut pasir masa tu.

Lebih kurang pukul 6:30 pm masa ni.



Dah tiba di Prince Mohammed Bin Abdulaziz International Airport. 


Madinah Airport Mosque di sebelah Prince Mohammed Bin Abdulaziz International Airport.

Prince Mohammed Bin Abdulaziz International Airport. Cantik airport ni. Senibina ada ciri pokok kurma.


Ada 30 minit juga la kami kena tunggu dalam bas tak dibenarkan turun sebab earlier rule yang kata cannot be at airport earlier than 4 hours before departure time. 

Checking in. Cepat dan cekap. Kami susun beg di kaunter group check-in dan Ustaz tolong uruskan. We just wait at the seats nearby. Masa ni juga ada big group dari Indonesia. 

Pokok-pokok kurma dalam airport.

Air zam-zam turut di check-in. Dah siap semua tampal dengan tagging sticker hijau. Nanti senang nak identify dan kumpul di KLIA. 

Wakil Muasasah perjalanan di Arab Saudi juga turut berada di lapangan terbang untuk memastikan segala-galanya berjalan lancar.

Dah selesai check in, kami jalan beramai-ramai ke masjid untuk solat.

Kami solat di Madinah Airport Mosque.

Pintu masuk utama Madinah Airport Mosque.

Ruang solat utama Madinah Airport Mosque.



Ruang solat wanita di tingkat 1 di Madinah Airport Mosque.


Makan malam di perkarangan masjid. Delicious! Alhamdulillah.

Selesai solat dan makan malam, still ada masa so kami jalan-jalan dalam airport sebelum berkumpul di departure gate. 

Flight kami - Saudi Arabian Airlines SV 828.

His Royal Highness Prince Mohammed bin Abdulaziz Al Saud.

Saadeddin Express - cafe/pastry.

Information kaunter ada waktu KL.

McD dan souvernir shops. 

Tetiba teringin nak rasa biskut Arab ni yang ada inti kurma kat dalam. Sedap. Crumbly soft and not too sweet. 

Juga ada kaunter 'Madinah: Capital of Islamic Tourism'. 

Masa untuk menuju ke gate perlepasan. 


Berlepas tepat pada pukul 11.30 malam.

Ada 180 seats kosong. So boleh la tukar seats duduk dengan wife. Flight duration 8 hours and 30 minutes.

Dinner. Or was it supper?

Menjelang subuh. I think masa ni atas India. Tak pasti sebab flight map not available/rosak.

Sarapan.

Alhamdulillah kami selamat mendarat di KLIA pada pukul 1 tengahari, 17 April 2017.

A few parting words dari Ustaz. 

Bergambar kenangan.

Satu foto bersama Ustaz Ahmad Husni. 

Sebelum balik, teh tarik dulu! 😋

Mujur muat.. hehehe.

Mendung di Kuala Lumpur. 

Antara barangan yang kami bawa pulang.



Begitulah catatan Umrah 2017 kami. Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian saya ini. 

SubhanAllah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Saya list di bawah semua entries Umrah 2017 for easy reference:
DAY 01 - PREPARATION & DEPARTURE

DAY 02 - ARRIVAL & UMRAH PERTAMA

DAY 03 - MASJID SITI AISYAH, TANAIM

DAY 04 - JABAL ABU KUBAIS, JABAL THUR, MASJID AL RAJHI, UMM AL-QURA UNIVERSITY, ARAFAH, MASJID NIMRA, JABAL RAHMAH, AIN ZUBAIDAH, WADI MUHASSIR, MASJID MASYA'IR HARAM, MUZDALIFAH, MINA, JABAL QURBAN, KOMPLEKS JAMRAH, MASJID BAIAH AQABAH, JABAL NUR, JAARANAH & UMRAH KE 2

DAY 05 - TAIF, MASJID ANDULLAH BIN ABBAS, MASJID KU', EMPANGAN IKRIMAH, PASAR BUAH-BUAHAN, MASJID MIQAT QARNUL MANAZIL & UMRAH KE 3

DAY 06 -  LADANG UNTA, EXHIBITION OF THE TWO HOLY MOSQUES ARCHITECTURE & YAYASAN JAMIYYAH KHAIRIYYAH

DAY 07 - BERANGKAT KE MADINAH, MASJID JIN, TANAH PERKUBURAN MAA'LA, KAWASAN ABU LAHAB, MASJID SITI AISHAH & WADI QUDAID

DAY 08 - MASJID GHAMAMAH, MASJID QUBA', LADANG KURMA, TELAGA YASEERAH, JABAL UHUD, MASJID SAYYID AL-SHUHADA, JABAL RUMAT, PERKUBURAN SHUHADA, MASJID QIBLATAIN, KAWASAN KHANDAK, MASJID SAB'AH, MASJID FATH, MASJID KHANDAK, PASAR KURMA, ZIARAH MASJID NABAWI, TELAGA HA DAN PERKUBURAN BAQI'

DAY 09 - PART 01 - MASJID BANI MUAWWIYAH, MASJID IMAM BUKHARI, SANDSTORM AREA, HIJAZ RAILWAY MUSEUM, MADAIN SALEH

DAY 09 - PART 02 - AL-HIJR (MADAIN SALEH)

DAY 10 - MASJID BILAL BIN RABAH, MASJID JUMMAH, BUKIT TSANIYATUL WADA', MASJID QUBA, TELAGA ARIS, KUBU KAAB BIN ASYRAF, BUKIT KHURAIDAH, KUBU URWAH BIN ZUBAIR, HIJAZ RAILWAY STATION MADINAH, MASJDI AMBARIAH

DAY 11 - PART 01 - MASJID QUBA, THE REFUGE OF FAITH EXHIBITION, UNIVERSITI ISLAM MADINAH, WADI AQIQ, MASJID QIBLATAIN

DAY 11 - PART 02 - SOKAIFAT BANI SAEDAH & MUHAMMAD MESSENGER OF ALLAH EXHIBITION


DAY 12 - GOING HOME

No photograph or videos may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

3 comments:

  1. alhamdulillah.
    rezeki sekali en syed berdua dipanggil ke sana..

    180 seat kosong?!
    pesal tak ambik yang 3 seat dan baring!!? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah doc, kami bersyukur sgt. Nak nangis pun ada rasanya.

      Yes 180! Masa kami diberitahu masa tu saya fikir adakah the passengers duduknya evenly spread out throughout the plane? Takut kapal terbang senget!! hehe.. me, the worrier.. hehe... I think di bahagian cargo la mereka spread evenly, betul tak.. hehe.

      Stewardess offer kata kalau nak kami boleh occupy a few seats and baring di seats kosong tu. Tapi just so happen kami berdua lebih selesa tidur duduk di seats kami je :).

      Delete
  2. kihkihkihhhhh..

    MEMANG worrier !!!!!!!

    ReplyDelete