Monday, March 4, 2013

Refreshing

Bila datang rasa rajin je baru boleh buat photoshoot macam ni.. hehe. Sebab the pre-shooting set up nya leceh. 

Thoughts processes adalah seperti berikut:

1) Subject:
I wanted to try high-speed photography. Subject yang dipilih ialah air. I thought it would be interesting to freeze water dan present it dengan cara anyg tak pernah saya buat. 

2) Camera setting: 
Camera setting kena la betul supaya air tu boleh freeze ke tahap dapat 'beku' dalam bentuk titisan. 

Specs:
Camera Model Name: Canon PowerShot G6
Shooting Mode: Manual
Tv (Shutter Speed): 1/250
Av (Aperture Value): 5.6
ISO Speed: 200
Shooting mode: Macro

3) Enhancement: 
Then, I thought kalau shoot air kasi freeze je rasa macam tak best. Kena ada contrasting object yang boleh kasi tolong enhance splash air tu. Percikan air kena hit something so that it splashed. So I selected bright coloured objects like red Coca Cola can and blue Aquarius soft drinks which seemed appropriate for the theme [see no. 4]. 

4) Theme:
Dengan ada theme it helped me stay focus on what I had planned to capture. Myself ni sebenarnya senang je tersasar dari objective when it comes to photography.. hehe.
Hence, I've got a theme: Splashing water + soft drinks = REFRESHING :) 

5) Make it simple:
Supaya tak jadi stress bila buat difficult shots macam ni, rahsianya ialah mesti buat sehabis simple. Jangan buat set up yang terlalu elaborate sebab masa nak set up akan makan masa and later lepas shooting lelah nak mengemas.. haha. Plus this was purely for enjoyment je so buat santai-santai baru best.
Contohnya: 
- I shoot these dalam bilik air pakai semburan shower. Dengan guna shower I can control kederasan air, choose different jenis semburan dan boleh disembur dari pelbagai sudut.
- Untuk background putih I went to kitchen dan pinjam wife punya cutting board sebab ianya putih dan plastic :).
- Untuk senang shot dari atas dan dari pelbagai sudut, I used Canon Powershot G6 sebab camera tu punya LCD monitor boleh tilt, twist dan swivel. This is REALLY helpful! :).
- Cuba dapatkan shot yang sebaik mungkin ikut kemampuan supaya masa editings nanti boleh buat yang simple2 je.
- Lighting pakai je lampu fluorescent bilik air :)

Dan inilah hasilnya :)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

12 comments:

  1. Eksperimen yg menarik. Idea2 dari bro mmg boleh dibuat rujukan dan mencubanya.

    Saya kagum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Terima kasih TP :)
      Yes, bro cuba lah. Experiments saya ni saya memang selalunya keep them simple. Boleh buat kat rumah dan guna perkakas2 yg ade kat rumah je, except of course for the soft drinks la for these shots.

      Saya suka buat try2 cam ni kerana saya boleh bebas berkreatif. Kadang menjadi, kadang tidak. Tapi kita mesti terus mencoba :)

      Delete
  2. saya terpegun

    i will take this as a challenge..
    nak try jugak

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks doc :)

      Yes, please do. Kalau ader apa2 soalan, sila la tanya. InsyaAllah saya akan jawab sebaik mungkin.

      Selamat mencuba doc :)

      Delete
  3. Ambil gambar ni pun macam saintis juga. kena banyak buat eksperimen. Really a wonderful experiment!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly. And what a wonderful experiment it was! :)

      I admit, byk trials and errors tapi bagi saya part tu yg exciting. The challenges to get the shot exactly the way I pictured in my mind may seemed quite impossible at first but once I got the hang of it, that's when the real fun kicks in i.e I get to apply creativity :).

      Thanks DrSam.

      Delete
  4. huwaaaaaa....... mata tak kejip2 tengok....
    hebattt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... thanks CPL. Alhamdulillah.

      Delete
  5. Mana dapat botol Coca Cola kontot gitu!
    Tak pernah nampak pun!
    :)

    ReplyDelete
  6. mcm tgk iklan minuman la tuan syed..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ff.
      Niat memang nak buat style advert :)

      Delete